Kirjoittanut Antti Tuomola
Julkaistu 04.08.2022
Ravintola-alalla pisin sallittu työvuoro on 10 tuntia. Työntekijän suostumuksella vuorokaudessa työtunteja voi olla jopa 16.
Kai siinä on ajateltu työntekijän ja työnantajan yhteistä etua: väsynyt työntekijä ei ole hyväksi kenellekään. Käytännössä, ja etenkin sesonkipaikoissa, painetaan kyllä järjestään pidempääkin päivää. Alan suhteellisen matala palkkaus myös kannustaa tekemään sen 300 tuntia kuukaudessa.
Kyllä, mutta ainoastaan työntekijän suostumuksella. Edes kymmentuntisia työpäiviä ei saa teettää “kohtuuttomasti”, mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Edes työntekijän suostumuksella vuorokauden työtunnit eivät saa ylittää 16 tuntia, ja työvuorojen väliin on jäätävä lainmukainen tauko.
Ainoastaan, jos työntekijä on niihin suostunut. Tämä täytyy aina varmistaa työvuorolistaa tehtäessä. tyovuorolista.fi:ssa on näppärä ominaisuus, jossa voi napata työvuorolistan luonnoksesta kuvan ja lähettää sen työntekijälle vaikkapa WhatsAppilla hyväksyntää varten.
Ei tarvitse. Käytä tyovuorolista.fi:tä, niin se huomauttaa aina, kun olet tekemässä yli kymmenen tunnin työvuoroa. Sovellus on joustava ja sallii tämän, mutta muistaa muistuttaa siitä.